SRK:n julkaisumyymälä

Julkaistu 17.11.2017

Jotta joulu tulisi nopeammin

Odottavan aika käy pitkäksi – varsinkin joulun lähestyessä. Hilman oma joulukuusi on lapsille suunnattu kertomus-, tehtävä- ja värityskirja, josta löytyy puuhaa joulukuun jokaiselle päivälle, jouluaattoon saakka.

Kirjan kertomus käsittelee alakouluikäisen Hilman joulunodotusta, johon sisältyy jännitystä ja pettymyksiäkin. Erityistä on se, että Hilman äiti on lähtenyt monien kotiäitivuosien jälkeen töihin. Koko perheellä on totuttelemista uuteen tilanteeseen. Kaikesta kuitenkin selvitään, sillä isäkin osaa tehdä joulusiivouksia ja lukea iltarukouksen.
Väritys- ja tehtäväkirjan jokaisella aukeamalla on kuva, jonka voi värittää puuväreillä tai tusseilla. Lisäksi kirjassa on runsaasti tehtäviä eri-ikäisille lapsille. Pienimmät osaavat etsiä joulukuusten joukosta samanlaiset ja kulkea kynällään pisteestä pisteeseen. Alakoulun viimeisillä luokilla olevat löytävät sanaristikoista tuttuja sanoja ja osaavat pohtia, miten esiintymisjännitystä voisi lievittää.
Hilman oma joulukuusi -kirjan on kirjoittanut Katri Isopahkala ja kuvittanut askolalainen kuvittaja ja taidemaalari Laura Lindgren. Kaksikko on suunnittelut yhdessä myös tehtävät. Kirjan graafisen suunnittelun on tehnyt Elise Luokkanen-Pylvänäinen.

Laura Lindgren lähti ensi kuulemalta mukaan tehtävä- ja värityskirjaprojektiin. Jouluihmisenä aihepiiri sopi hänelle hyvin. Kirjan nimessä oleva kuusi on vahvasti mukana myös Lindgrenin perheen joulunodotuksessa:
– Rakastan kuusia. Jo marraskuun puolella haen metsästä kuusentaimia koristeiksi isoihin lasipulloihin. Joulukuusenkin koristelemme olohuoneeseen usein jo kolmannen adventin aikoihin. Myös lapsilla on yläkerrassa oma pieni tekokuusi.
Lindgren aloitti kuvitustyön kesähelteillä, jolloin ajatus joulusta oli vielä kaukainen. Ruskan tullen jouluiset tunnelmatkin voimistuivat. Viimeisenä kuvana oli vuorossa takakannen peli, jossa kilpaillaan siitä, kuka ehtii ensimmäisenä katsomaan vastasyntynyttä Jeesus-lasta.
– Takakantta maalatessani olin jo hyvin joulutunnelmissa ja kuuntelin yhtä lempijoululauluistani, joka on Jeesuksen seimellä. Se kertoo Marian ja Joosefin matkasta Beetlehemiin.
Lindgrenin pääasiallinen kuvitustekniikka on akvarelli, mistä juontuu myös värityskirjasta löytyvä mielenkiintoinen tuplaääriviiva.
– Käytän akvarellimaalauksissani usein valkoista ääriviivaa, ja näillä tuplaääriviivoilla on tarkoitus luoda valkoinen ääriviiva myös värityskuvien ympärille.
Lindgrenin mukaan tuplaääriviiva nostaa kuvasta kohteita, rytmittää kuvaa ja erottaa kuvasta omia väritysalueitaan.
– Valkoinen ääriviiva myös raikastaa ja keventää kuvaa.

Värityskuvan haaste on saada kuvasta riittävän informatiivinen ja tunnelmallinen, ilman että kuva menee värittämisen kannalta liian monimutkaiseksi.
– Yksityiskohtien määrää oli rajoitettava, jotta värittäminen onnistuisi pienemmältäkin värittäjältä. Pyrin tekemään kuvia, jotka innostaisivat lukijaa tarttumaan kynään ja värittämään, mutta jotka toimisivat myös sellaisenaan – mustavalkoisena ja ilman värittämistä.
Vaikka kirja onkin suunnattu lapsille, Lindgren uskoo kuvien sopivan mainiosti myös aikuisen väritettäviksi.

Teksti: Katri Isopahkala   Kuva: Laura Lindgren ja Elise Luokkanen-Pylvänäinen
Teksti on julkaistu syksyn 2017 julkaisukuvastossa, joka ilmestyi 8.11.2017.

Ostoskorisi on tyhjä