SRK:n julkaisumyymälä

SRK:n viime vuonna järjestämä kertomusten kirjoituskilpailu tuotti runsaan sadon. Kilpailutekstien lisäksi uuteen antologiaan on pyydetty kertomuksia eri kirjoittajilta.

Ajankohtaisuus. Se oli yksi kirjoituskilpailukutsun kriteereistä. Kertomusten toivottiin tavoittavan nykynuorten elämän ja tulevan heidän uskonkilvoitukselleen tueksi. Kirjan toimittajat, Annika Hintsala ja Jenni Hintsala saivat tehtäväkseen valita julkaistavat tekstit ja toimittaa uuden kirjan. Miten nykyaika näkyy näissä kertomuksissa?

− Uusissa aihepiireissä ja ehkä avoimemmassa käsittelytavassa, Jenni Hintsala toteaa. − Toisaalta on hauska huomata, että aihepiireissä on edelleen valtaosa samoja, joita on ollut jo kauan sitten.

− Some ja kännykkä, Annika Hintsala kiteyttää. – Olen kuitenkin tyytyväinen, ettei kirjassa ylikorosteta tätä puolta. Matkustusta sivuavat tekstit ovat myös tätä päivää.

Heidän kanssaan kulje on toisaalta sukellus ajattomaan aikaan, jossa kuka vain voi kohdata omia nuoruuden kokemuksiaan. Toisaalta aika on tuonut mukaan uuttakin: somekiusaamisen, virtuaalielämään uppoamisen, WhatsApp-viestit ja videot.

Kirja avuksi leirityöhön

Kilpailuhanke oli vastaus leirityön tarpeisiin. Jenni Hintsala kävi SRK:lla ja kertoi, että nuorisotyössä kaivattaisiin lyhyitä kertomuksia, jotka sopivat ääneen luettavaksi nuotiopiireissä, aamu- ja iltahartauksissa tai opetustuokion johdantona. Tarvetta olisi nimenomaan perinteisille kertomuksille, ei niinkään novelleille. Ja muodon pitäisi olla lyhyt.

Joulusta jouluun -kirja on ollut pidetty ja sitä on paljon käytetty leirityössä, mutta aika on muuttunut noista ajoista paljon, Jenni Hintsala toteaa. – Tarvitaan lisäksi uusia tekstejä, jotka kertovat niistä asioista, joiden kanssa nuoret nyt joutuvat kamppailemaan.

Jenniä pyydettiin kirjan toimittajaksi, ja hän pyysi työparikseen Annika Hintsalan. Työnjako oli alusta asti selvä.

− Annikan tehtävänä oli kiinnittää enemmän huomiota kieleen ja kerrontaan, yhdessä suunniteltiin ja mietittiin kirjan sisältöä. Oli mahtavaa, kun toimittajakaverina oli tuttu ystävä. Pystyimme jakamaan kaiken, ja luotimme alusta asti toisen toimintatapaan ja ajatuksiin. 

Miten tekstit valittiin

Toimittajat suunnittelivat kirjan rakennetta aihelähtöisesti. Ensin määriteltiin tietyt asiat, mitä halutaan mukaan. Tärkeää oli myös se, miten teksti toimii ääneen lukutilanteessa.

− Hyviäkin kilpailuun lähetettyjä kertomuksia jäi tässä jaottelussa pois, ja uusia pyydettiin eri kirjoittajilta, Annika kertoo.

− Tekstin piti olla sellainen jollakin tavalla mukaansatempaava, se oli ihan ensimmäinen kriteeri. Lisäksi siinä piti olla selkeä hengellinen viesti, ja aiheen tuli olla sellainen, että tämän ajan nuori pystyy siihen samastumaan.  

Kirja on suunnattu yläkoulu- ja opistoikäisille, mutta monilla teksteillä on annettavaa myös vanhemmille ja nuoremmille lukijoille. Toimittajien kokemus kirjaan valituista kertomuksista oli se, että ne koskettavat ja puhuttelevat.

− Oli ihana lukea tekstejä, joissa tuli tunne, että ”juurikin näin”, Jenni sanoo. − Joulusta jouluun -kirjassa on samanlaisia kertomuksia siitä, miten usko ja sen hoitaminen ovat tärkeitä ja auttavat kipeissä tilanteissa. Kieli, aiheet ja käsittelytapa vain ovat nykyaikaisempia.

− Kirjaa kannattaa pitää kotona esillä, Annika vinkkaa. − Tekstit ovat sen verran lyhyitä, että siinä arjen ohessa voi kuka tahansa lukaista kertomuksen, pari.

Teksti: Hanna Aho

Teksti on julkaistu suviseuraulkaisukuvastossa, joka ilmestyi 13.6.2018.

Ostoskorisi on tyhjä